Third revision of directive for fresh pepper and tomato fruit imports / Troisième révision de la directive pour les importations de tomates et poivrons frais

(Le français suit)

The Canadian Food Inspection Agency published the 3rd revision of directive D-10-01: General phytosanitary requirements for fresh pepper and tomato fruit imported from the world on October 19, 2022. The directive outlines general phytosanitary import requirements applied to fresh pepper and tomato fruit as well as specific requirements applied to prevent the introduction of Tuta absoluta (tomato leaf miner) and Thaumatotibia leucotreta (false codling moth).

Revisions include updates to the list of countries eligible to export fresh pepper and tomato fruit to Canada. Consult the Automated Import Reference System (AIRS) for commodity and origin-specific phytosanitary import requirements.

For a period of 30 days following the effective date of the directive, the CFIA will accept the previous additional declarations indicated in the 2nd revision. As of November 18, 2022 only the additional declarations indicated in the 3rd revision of the directive will be accepted.

Changes to the list of countries approved to export fresh pepper and tomato fruit take effect immediately. Consignments destined to Canada that were correctly certified and exported prior to the entry into force of the revised phytosanitary requirements will be permitted entry.


L'Agence canadienne d'inspection des aliments a publié le 19 octobre 2022 la 3e révision de la directive D-10-01 : Exigences générales phytosanitaires visant l'importation des poivrons frais et tomates fraîches en provenance de toutes les régions du monde. La directive décrit les exigences phytosanitaires générales d'importation appliquées aux tomates et poivrons frais, ainsi que des exigences spécifiques visant à empêcher l'introduction de Tuta absoluta (mineuse de la tomate) et Thaumatotibia leucotreta (fausse carpocapse).

Les révisions comprennent des mises à jour de la liste des pays autorisés à exporter des tomates et poivrons frais au Canada. Consultez le Système automatisé de référence à l'importation (SARI) pour connaître les exigences phytosanitaires à l'importation propres aux produits et à l'origine.

Pendant une période de 30 jours suivant la date d'entrée en vigueur de la directive, l'ACIA acceptera les déclarations supplémentaires antérieures, indiquées dans la 2e révision. A partir du 18 novembre 2022, seules les déclarations supplémentaires indiquées dans la 3ème révision de la directive seront acceptées.

Les modifications apportées à la liste des pays autorisés à exporter des tomates et poivrons frais prennent effet immédiatement. Les envois destinés au Canada qui ont été correctement certifiés et exportés avant l'entrée en vigueur des exigences phytosanitaires révisées seront autorisés à entrer.