New licence requirements for enoki mushrooms / Nouvelles exigences de licence pour les champignons enoki

(Le français suit)

Notice to industry: new licence requirements for enoki mushrooms

This notice is to advise you that the Canadian Food Inspection Agency (CFIA) is introducing new hold and test conditions to Safe Food for Canadians (SFC) licences for the import of fresh enoki mushrooms from the Republic of Korea and the People’s Republic of China. The new requirement comes into effect on March 15, 2023 and will be in place until further notice.

Shipments of fresh enoki mushrooms arriving in Canada on or after March 15, 2023 from the Republic of Korea and/or the People’s Republic of China must be held and tested. This measure is in addition to importer responsibilities under the SFCR outlined in previous industry notices published on December 6, 2022 and June 2, 2022.

If you fail to comply with these hold and test SFC licence conditions, you will be considered to be in non-compliance with the Safe Food For Canadians Act (SFCA) and CFIA may take enforcement action including suspending or cancelling your SFC licence.

For guidance on the SFC licence conditions for hold and test and import requirements associated with the import of fresh enoki mushrooms from the Republic of Korea or the People’s Republic of China, refer to Regulatory requirements and licence conditions for imported fresh enoki mushrooms from the Republic of Korea and the People's Republic of China (March 2023).

If you have any questions, please contact Food Imports by email at cfia.foodimport-alimentsimportes.acia@inspection.gc.ca.


Avis à l’industrie : nouvelles exigences de licence pour les champignons enoki

Le présent avis a pour but de vous informer que l’Agence canadienne d’inspection des aliments (ACIA) ajoute de nouvelles conditions de « retenue et d’analyse » aux licences pour la Salubrité des aliments au Canada (licence SAC) concernant l’importation de champignons enoki frais de la République de Corée et de la République populaire de Chine. Les nouvelles exigences entreront en vigueur le 15 mars 2023 et le resteront jusqu’à nouvel ordre. À compter du 15 mars 2023, les envois de champignons enoki frais arrivant au Canada en provenance de la République de Corée ou de la République populaire de Chine doivent être retenus et analysés.

Cette mesure s’ajoute aux responsabilités de l’importateur énoncées dans les avis à l’industrie précédents du 6 décembre 2022 et du 2 juin 2022.

Si vous ne respectez pas ces conditions de licence SAC pendant qu’elles sont en vigueur, on considérera que vous ne respectez pas la Loi sur la salubrité des aliments au Canada (LSAC). Par conséquent, l’ACIA pourrait prendre des mesures d’application de la loi, y compris la suspension ou l’annulation de votre licence SAC.

Pour connaître les lignes directrices concernant les conditions de retenue et d’analyse de licence SAC ainsi que les exigences d’importation associées à l’importation de champignons enoki frais en provenance de la République de Corée et de la République populaire de Chine, consultez les Exigences réglementaires et conditions de licence pour importer des champignons enoki frais de la République de Corée et de la République populaire de Chine (mars 2023).

Si vous avez des questions, veuillez communiquer avec Aliments importés par courriel à l’adresse suivante cfia.foodimport-alimentsimportes.acia@inspection.gc.ca.